作者:鍾樹森

超人-30

暑假的一個晚上,兒子興高采烈地跟我說:「爸爸,我係永遠唔會忘記超人迪加(Ultraman Tiga)嫁!我大個仔之後,會係香港起個島畀GUTS*做基地,基地裡面有兩張床,一張畀我,另一張畀我最好嘅朋友。我要整一個可以變成超人迪加嘅變身器畀自己,同埋整一個可以成為超人佳亞(Ultraman Gaia)嘅變身器畀我最好嘅朋友。」

我一邊聽他說,一邊驚訝兒子如此投入,不單對超人有強烈感情,還要顧及暑假期間介紹他看超人電視劇的好朋友。在我聽得如痴如醉的時候,他繼續道:「嗱!其實我係大悟,所以我係超人迪加嘅變身人員(人間體),我好朋友就係我夢,所以佢係超人佳亞嘅變身人員。講多次!我係永遠唔會忘記超人嘅!」

可能大家都奇怪為何他首尾呼應地肯定不忘超人,事緣學期終結後打發日子不容易,兒子就在那時開始常常往同班同學的家裡遊玩。由於他們二人都是獨子,雙方母親又緊密合作,所以兩個好朋友一起渡過了不少日子,有時更留在對方家裡過夜呢!男孩子走在一起,總離不開打機、射槍、看動漫、看特攝,他倆看得最多的就是香港人口中的鹹蛋超人(Ultraman)。

兒子由起初勉強掌握超人迪加、超人佳亞、超人帝拿(Ultraman Dyna)等名字,到後來對不同角色與情節朗朗上口,我自己卻完全追不上。後來在兒子央求下,我買了一隻《超人八兄弟》影碟回家觀看,這一套電影描述人們已忘記了伴隨大家成長的超人,到最後人們的記憶才被喚醒。兒子看完這套超人電影之後,就不停說自己不會忘記超人。

說回那天晚上,我聽到兒子發表了他的「毋忘超人」宣言之後,我問道:

「你兩個都係超人,咁我呢?」

「咁你不如做帝拿啦!」兒子想也沒想就答我。

「好!咁我地三個一齊就係『平成三部作』喎!」我雖沒時間看,但也有空看過一些資料。

「咩平成咩三部呀?」

「唔緊要,總之我做帝拿之後就同埋你地一齊啦!」

「哈哈!好呀!你知唔知超人帝拿係三個之中最呢?!」對話就在兒子這段得勝宣言裡結束了。

*編按:GUTS為劇中地球防衞隊的名稱。

鍾樹森牧師
人到中年,當過中學教師、神學院教師,現最常被人叫作牧師,心裡仍最愛當老師,所以最愛梁啟超那句:「獻身願作萬矢的,著述求為百世師」。回到家裡,甚麼師也不比一聲「爸爸」,不過爸爸不易當,有激氣時、有開心時、有疲累時,但爸爸又應該會比牧師、老師當得最入心入肺呢!

Advertisements