作者:鍾樹森牧師

話說某日父子倆洗澡,兒子突然指著我下體問我道:「爸爸,你呢度係咪有精子?」各位父親,若你遇上同一問題,你會如何回答?

本來正在洗刷的我頓時停了下來,擺出一副好整以暇而其實是強裝鎮定的面容答他說:「係呀?我呢度係有精子既,你都好好記性喎!」那刻不單想答得鎮定,還順道稱讚他。

「梗係啦!我有睇《我的小雞雞》嘛!如果唔係我點識問你喎!」兒子的回答才叫好整以暇。

F1390894493831
山本直英/著,佐藤真紀子/繪,游蕾蕾/譯,維京出版,2003/09/30

我道:「係喎!你有睇書,所以知道係咩事,睇多啲書真係好好,你得閒就睇多啲其他書啦!例如我比你既Oxford Reading你有無睇呢?」打蛇隨棍上兼另起新話題都是我面對兒子的一些慣常招數。

「我平時都有睇書啦!除左《我的小雞雞》之外,我以前都睇左《小威向前衝》,呢本書係講小威係精子,同人鬥快游喎!」有些時候,兒子要繼續專注在同一話題上,不是隨便可以拉開的。

尼可拉斯.艾倫/文、圖,黃筱茵/譯,維京出版,2004/07/30
尼可拉斯.艾倫/文、圖,黃筱茵/譯,維京出版,2004/07/30

「你既然知道我身上有精子,咁你知唔知自己有無呀?」既然逃不掉,就唯有好好一齊研究吧!

「我梗係無啦!精子係你地啲大人先有,我仲係小朋友,點會有喎!你咪講笑啦!」兒子答得十分認真,亦反映他跟父母看書時真的有學到東西。

大約在兒子三歲左右,太太已買了《小威向前衝》繪本跟他一起看,初看之時其實不知他有何反映,大致上是似懂非懂吧!到了小一的時候,又再買了《我的小雞雞》。還記得第一次看完《我的小雞雞》,剛巧兒子的表哥來我家,兒子還興高采烈地查問表哥看過此書沒有以示自己進步,誰知道表哥亦早已看過同一本書,結果只能討個沒趣吧了!

書買回來之後通常離不開兩種結局,一種是看過一次就朿之高閣,另一種就是連續被兒子讀上一段日子,直到另一本新寵替代它。上述兩本書的結局有點不同,兒子既不是只看一次,但亦不是在一段日子天天閱讀,反而是三數個月內就會看一看,叫人覺得有點要重溫的味道。

那天洗澡後,父子二人又各忙各的,到晚飯那刻兒子忽然問我道:「你知唔知我點樣會知自己有精子未呢?」

「係呢!你點會知呢?」我對他的問題都感到有點出奇。

「到左我係中學生之後,朝早瞓醒時發現小雞雞濕左,咁我就知囉!」他答得仿似有經驗一般。

「你點知嫁?《我的小雞雞》無講呢樣野喎!」我大致上都記得本書講過甚麼。

「唔係本書講囉!係上次媽咪陪我睇書時教我既!」兒子神氣地回答。

所以,單靠書本並不足夠,陪小孩子一同閱讀才是皇道呢!是不是有點八股?

鍾樹森牧師
人到中年,當過中學教師、神學院教師,現最常被人叫作牧師,心裡仍最愛當老師,所以最愛梁啟超那句:「獻身願作萬矢的,著述求為百世師」。回到家裡,甚麼師也不比一聲「爸爸」,不過爸爸不易當,有激氣時、有開心時、有疲累時,但爸爸又應該會比牧師、老師當得最入心入肺呢!

Advertisements